Het gebeurt iedereen wel eens. Je hebt restjes eten in de koelkast gelegd en je gebruikt het niet op tijd. Hierdoor moet je wéér eten weggooien. Dit is zonde van je geld en ook zonde voor het eten. Door je eten goed te bewaren kan je dit voorkomen. In dit artikel lees je hoe je dat doet.

Bewaren in de voorraadkast, koelkast of vriezer

Zorg dat je producten op de juiste manier bewaard. Zo is er vaak discussie over waar je eieren moet bewaren. Veel mensen denken dat je eieren moet bewaren buiten de koelkast. Dit klopt niet. Je moet ze in de koelkast bewaren. Hierdoor blijven ze langer vers en de koude temperatuur remt de groei van bacteriën. Veel fruit moet je buiten de koelkast bewaren, omdat het anders niet verder rijpt. Dit geldt ook voor avocado’s. Echter als fruit of groente rijp is kan je het in de koelkast bewaren om verdere rijping te remmen. In de online bewaarwijzer van het Voedingscentrum kan je makkelijk vinden hoe je meer dan 2.000 producten moet bewaren. 

Bewaren van restjes

Heb je restjes over? Bedenk dan eerst wanneer je van plan bent het te gaan eten. Eet je het niet binnen 2 dagen op? Dan kan je het eventueel invriezen. Gerechten met voedsel met veel vocht kan je beter niet invriezen. Denk bijvoorbeeld aan courgette, komkommer en tomaat. Heb je een keer groente over en ga je het niet binnen 2 dagen opeten? Blancheer het dan en vries het daarna in. Maaltijden blijven 3 maanden houdbaar in de vriezer. Ontdooi een maaltijd altijd in de koelkast. Gebruik ook de juiste materialen om restjes te bewaren, zoals speciale opbergdozen. Fruit en groente kan je bewaren in sluitgripzakken en ziplock zakjes. Gebruik het liefst herbruikbare zakjes om de hoeveelheid afval te beperken.

Houd goed de THT en TGT datum in de gaten

Wat is THT en TGT eigenlijk? THT staat voor ‘ten minste houdbaar tot’-datum en TGT staat voor ‘te gebruiken tot’-datum. TGT wordt gebruikt voor onder andere vis en vlees. Dit kan je niet meer eten na de TGT datum, omdat deze producten gevoelig zijn voor bacteriegroei. Je kunt deze producten wel voor de TGT datum invriezen. Hierdoor is het langer houdbaar, omdat de koud de bacteriegroei stopt. Producten met THT kunnen soms nog gegeten of gedronken worden na het verstrijken van de datum. Je kunt dit beoordelen door te voelen, ruiken en kijken naar het product. 

Door goed je voorraad bij te houden en een boodschappenlijstje te gebruiken voorkom je dat je te veel eten inkoopt. Daarnaast is het belangrijk gekoelde producten zo snel mogelijk (<2 uur) in de koelkast te zetten na aankoop. Je eten blijft het beste goed in een koelkast op 4 graden.